Akadálymentesített nézet

Városi Családsegítő és Gondozási Központ
Százhalombatta

Gondozóház Tájékoztató

2020.07.14. 13:13

Tisztelt Lakosság!

 

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter Úr 2020. június 14-én jóváhagyta a Nemzeti Népegészségügyi Központ által készített "A bentlakásos szociális intézmények COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos feladatai” című eljárásrendet, mely többek között rendelkezik az ellátottak/gondozottak felvételének/visszavételének feltételeiről.

 

Az ellátottak/gondozottak felvételének/visszavételének feltételei:

  • A szociális intézménybe új gondozott saját vagy hozzátartozója otthonából - nem egészségügyi intézményből — akkor kerülhet felvételre. ha rendelkezésre áll egy, 4 napnál nem régebbi oro/nasopharyngealis törletminta SARS-CoV-2 PCR vizsgálat negatív eredménye. (ebben az esetben  PCR vizsgálat térítéses)
  • Egészségügyi intézményben nem COVID-19 fertőzés miatt ellátott beteg esetén szociális intézménybe bocsátás feltétele: A fekvőbeteg-ellátó intézmények esetében a beteg szociális intézménybe történő kibocsátásának feltétele egy oro/nasopharyngea1is törletminta SARS-CoV-2 PCR vizsgálat negatív eredménye, ha a beteget legalább 48 órán át az egészségügyi intézményben ápolták/kezelték. Ennél rövidebb kórházi ápolási idő vagy járóbeteg szakellátás igénybevétele esetén intézkedés és/vagy laboratóriumi vizsgálat nem szükséges.

Amennyiben két napnál hosszabb ápolás után a fentiekben foglaltaktól eltérően negatív eredményű PCR vizsgálat nem áll rendelkezésre, akkor a visszavételtől számított 14 napig járványügyi megfigyelés alá kell helyezni az ellátottat. Gyanús vagy megerősített COVID-19 fertőzöttel egy ilyen gondozottat nem lehet egy helyiségben elhelyezni.

  • Kórházban ápolt megerősített COVID-19 beteg/fertőzött szociális otthonba történő elbocsátásához az alábbi klinikai és laboratóriumi feltételeknek kell teljesülniük:

—         A beteg meggyógyult (tünetmentessé vált), illetve legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek vagy egyértelműen javulóban vannak, a radiológia kép a tüdőgyulladás egyértelmű javulását mutatja, vagy nem mutat kóros elérést, és 10 nap eltelt a tünetek kezdetétől számítva.

—         Emellett két, 48 óra különbséggel vett ort/nasopharyngealis törletminta SARS-CoV-2 PCR vizsgálat eredménye negatív (az első mintavétel nem lehet korábban, mint a klinikai tünetek megjelenését követő 5. nap).”

 

Megállapítható, hogy az eljárásrendben nincs olyan szabály, amely alapján a szociális intézmény lakója amennyiben időlegesen elhagyja az otthont (pl. hozzátartozó otthonába távozik hétvégére), akkor visszatéréskor akár teszt, akár járványügyi elkülönítés szükséges lenne. Járványügyi elkülönítésre csak abban az esetben lenne szükség, ha az otthon lakója COVID-19 gyanússá válna.

Új gondozott felvétele esetén van szükség a fentiek szerint oro/nasopharyngealis törletminta SARS-CoV-2 PCR vizsgálat negatív eredményére. Méltányosságból ettől eltekinteni nem lehet.

A lakóhely szerinti illetékes járási népegészségügyi osztály jogosult járványügyi érdekből a térítésmentes vizsgálat elvégzéséről intézkedni.

 

 

Tisztelettel:

 

 

Dr. Müller Cecilia

országos Tisztifőorvos